Belgie geen koploper meer duurzaam beheer Noordzee

Redactie KW

Volgens Natuurpunt verliest Belgizijn koppositie inzake het duurzaam beheer van de Noordzee. Dat meldt de natuurvereniging dinsdag naar aanleiding van een reeks voorstellen voor nieuwe natuurbeschermingsmaatregelen die de Europese Commissie bestudeert tijdens een congres in Ierland. De nieuwe maatregelen die Belgivoorstelt, zouden te gering zijn en de uitvoering ervan sleept te lang aan.

De conclusie wordt getrokken na onderzoek van de door de lidstaten voorgestelde maatregelen door het Wereld Natuur Fonds (WWF), de Stichting Noordzee en Natuurpunt.

De Europese overheid wil via een aaneenschakeling van Habitatrichtlijngebieden en Vogelrichtlijngebieden (Natura 2000 genaamd) het leven op zee beschermen. De lidstaten die aan de Noordzee grenzen hebben zich geëngageerd om tegen 2010 een goed beheerd ecologisch samenhangend netwerk van beschermde gebieden in het leven te roepen.

Tijdens het tweedaagse biogeografisch seminarie in Galway toetst de Europese Commissie of de verschillende lidstaten rondom de Noordzee hun verplichtingen nakomen.

De natuurorganisaties concluderen dat de lidstaten te weinig gebieden hebben aangemeld om tot een netwerk te komen. De grootste kritiek krijgen Portugal, Spanje en Frankrijk.

Volgens Natuurpunt is België niet de slechtste leerling van de klas, maar verliest het de koppositie die verworven werd toen er nog een “echte” minister van de Noordzee actief was. “Zo wachten de Hinderbanken, de Vlakte van De Raan en diverse wrakken nog op een bescherming”, luidt het in een mededeling. “Ook de effectieve invulling van deze bescherming door middel van beheersplannen blijft een aandachtspunt.”

De kustwerkgroep van Natuurpunt roept staatssecretaris Etienne Schouppe (CD²V) op om de Noordzee ter harte te nemen. Om het netwerk Natura 2000 te realiseren, moet volgens de natuurorganisatie een vorm van bufferzone worden gecreëerd rond de beschermde gebieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier