België en Frankrijk werken samen rond stresstests kerncentrales

Redactie KW

Premier Yves Leterme is met zijn Franse ambtgenoot François Fillon overeengekomen dat de twee landen hun expertise gaan uitwisselen over de stresstests van kerncentrales. Die testen worden georganiseerd op vraag van Europa, na de ramp in de kerncentrale van Fukushima in Japan. Eén van de centrales, in Gravelines, ligt op een boogscheut van West-Vlaanderen.

“Er is een totale openheid”, zei de Belgische premier na afloop van het overleg over de stresstests. België en Frankrijk zullen bij de voorbereiding, de uitvoering, de evaluatie en de resultaten van de testen “wederzijdse transparantie” aan de dag leggen. Dat zal ook het geval zijn mocht het nodig blijken dat er extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden.

Vooral ons land stuurde aan op de samenwerking. Twee Franse kerncentrales staan namelijk op een boogscheut van de Belgische grens, die van Gravelines ligt zelfs vlakbij West-Vlaanderen. Leterme, zelf van Ieper, dat niet ver van Gravelines ligt, wees erop dat een kernramp geen rekening houdt met landgrenzen.

(JV/BELGA)

Meer in het WTV-nieuws vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier