Belgica Mossel vanaf 3 juni beschikbaar

Redactie KW

De Belgische Noordzeemossel ‘Belgica Mossel’ zal vanaf 4 juni beschikbaar zijn in de groothandel. Dat laat de kweker Kenneth De Gruyter weten. Volgens de producent zijn de mosselen nu al van uitstekende kwaliteit met een zeer uitgesproken zeesmaak en heerlijk succulent mosselvlees. Op 3 juni wordt het kleinood in Oostende voorgesteld.

Volgens Kenneth De Gruyter van de firma Reynaert-Versluys bvba zal het volume mosselen dit jaar veel groter zijn dan in 2008. De resultaten van de kweek zijn beter en er werd aan schaalvergroting gedaan in samenwerking met kwekers aan de landsgrens. Die kwekers werken op amper 25 kilometer van de zone waar het Belgische bedrijf actief is en cultiveren identieke mosselen eveneens via hangcultuur. Het gevolg van de samenwerking zal naast het grotere volume ook een constantere aanvoer zijn.

In 2010 hoopt Reynaert-Versluys opnieuw de oogst te vergroten. Daarvoor werden in mei nog drie extra pontons op zee geplaatst. Het bedrijf exploiteert daarmee momenteel vier platforms. De mosselen worden aan de drijvende pontons gekweekt en zijn daardoor verschillend van de Zeeuwse. Die worden op de boden gekweekt. De mosselen via hangcultuur hebben volgens Kenneth De Gruyter verschillende voordelen zoals een dunnere schelp en meer mosselvlees. Door de grote hoeveelheid voedsel in de Noordzee, groeiende mosselen sneller en nemen ze de zilte zeesmaak op. Wie de mosselen bereidt, moet op de kortere kooktijd letten in vergelijking met de Zeeuwse mosselen.

De beheerders van de Belgica Mossel zullen hun product enkel via de groothandel verdelen. De mosselen zullen enkel in restaurants en in gespecialiseerde viskleinhandels te vinden zijn. De kwekers leggen daarom extra nadruk op het gastronomische van hun product. Om het product bekend te maken zullen langs de Kust 20.000 brochures worden verspreid met daarin de lijst van restaurants en winkels die Belgica Mossel serveren of verkopen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier