Belgica Mossel beschikbaar tot half juli

Redactie KW

Ze hebben een dunnere schelp maar bevatten meer sappig mosselvlees. In Oostende is het Belgische mosselseizoen opgestart met de lancering van de nieuwe oogst van de Belgica Mossel. De Belgica Mossel is een privaat initiatief van de firma Reynaert-Versluys.

De oogst voor dit jaar wordt op 300 ton geschat. Bij gunstig weer zal de voorraad ongeveer half juli zijn uitgeput.

De Belgica Mossel wordt gekweekt via hangcultuur. De schelpdieren groeien op pontons op tien kilometer voor het strand van Nieuwpoort. Door een samenwerking met kwekers net over de Franse grens, willen de initiatiefnemers dit jaar voor een constante aanvoer zorgen. Ze nemen vooral de grotere exemplaren af bij de Fransen.

“In de Franse keuken is er een traditie van kleine mosselen”, zegt Willy Versluys. De Belgica Mossel kent twee categorieën: de Royals en de kleinere Prestige. De Belgica Mossel is gezien zijn beperkte aanvoer een delicatesse die enkel verkrijgbaar is in de restaurants en de gespecialiseerde viswinkel.

De oogst voor deze zomer is afkomstig van één ponton. Momenteel vangen al drie bijkomende pontons zaad. Eind juni wordt nog een vierde ponton gelegd. “Afhankelijk van de zoektocht naar investeerders zullen we in 2010 nog vier pontons kunnen installeren”, zegt Versluys. “Hoe sneller we investeerders vinden, hoe sneller we onze concessie kunnen vullen. Er is plaats voor twaalf pontons. Al het goed gaat, kunnen we die twee keer per jaar oogsten.”

De pontons van de Belgica Mossel zijn intussen voorzien van palen gefabriceerd door Deceuninck Plastics. De mosselen zetten zich daar direct op vast. De plastieken palen hebben ook als voordeel dat ze zelfdrijvend zijn.

Reynaert-Versluys heeft nog een concessie tot 2019. Als het kan, wil het bedrijf haar concessie zo snel mogelijk uitbreiden. Het bedrijf staat zelf in voor de verwerking van de mosselen op land. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier