Belgen gooien elk jaar 300 ton lekkere vis weg

Redactie KW

Meer dan 300 ton verse vis die Belgische vissers vorig jaar hebben aangevoerd, is vernietigd of vermalen omdat er geen vraag naar was.

De vis was perfect in orde, maar er was gewoon geen vraag naar. Vlaanderen gaat onbekendere vissoorten extra promoten om die pure verspilling tegen te gaan, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

In december 2013 kwamen enkele vissersschepen met een flinke lading roodbaars en pladijs aan in de haven van Zeebrugge. “15.000 kilo hadden we in totaal mee”, zegt reder Jan Couwyzer. “Schitterende vis. Maar hij is bij niemand op het bord beland.” Geen enkele vishandelaar, supermarkt of verwerkingsbedrijf toonde interesse in de vis. Op de veiling bood niemand een aanvaardbare prijs. De gigantische hoeveelheid verse vis werd dan maar weggevoerd om vermalen te worden tot vismeel of honden- en kattenvoer. Volgens Couwyzer gebeurt het steeds vaker. “Want er zit weer veel vis in de Noordzee, maar we vinden vaak geen klanten voor onze vangst.”

In stijgende lijn

Volgens Vlaamse minister-president Kris Peeters die ook bevoegd is voor Visserij, gaat het om 306.000 kilogram die vorig jaar aan de markt onttrokken is omdat er onvoldoende vraag naar was. “Dat aandeel is gestegen: van 192 ton in 2011 tot 223 ton in 2012 meer dan 300 ton vorig jaar.”

Onbekend is onbemind

“Klassiekers als tong en kabeljauw worden zo goed als nooit uit de markt genomen. Het gaat vooral om minder bekende soorten als steenbolk, rode poon, pladijs, rog en zeepaling”, aldus Peeters.

Johan Van de Steene, de algemeen directeur van de Vlaamse visveiling, vindt dat de vissers hun aanbod beter moeten afstemmen op de marktvraag. De Vlaamse overheid gaat mee helpen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en om onbekendere soorten zoals de rode poon nog meer te promoten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier