Beleidsplan ‘Oorlog en Vrede in de Westhoek’ voorgesteld

Redactie KW

In het Provinciehuis Esenkasteel in Esen werd het beleidsplan rond ‘Oorlog en Vrede’ voor de komende zes jaar voorgesteld. In het plan is er ondermeer sprake van de inventarisatie van oorlogsrelicten in de Westhoek, de inventaris online raadpleegbaar maken en het inrichten en duiden van sites en landschappen.

Zes jaar geleden besloot het provinciebestuur om de werking rond de oorlogsthematiek en de inspanningen die hiertoe geleverd werden te koepelen onder de naam ‘Oorlog en Vrede in de Westhoek’.

„De voorbije zes jaar is het initiatief uitgegroeid tot een begrip in de wereld van werking en herdenking rond de Eerste Wereldoorlog”, aldus Frederik Demeyere, coördinator Oorlog en Vrede in de Westhoek. De naam staat voor een netwerk van musea, werkgroepen, monumenten,… Het is tevens een overlegplatform en een koepel die de verschillende initiatieven samenbrengt.”
„ In de fase 2008-2013 wordt de werking voortgezet en uitgebouwd. „We opteren voor zes beleidsopties : de inventarisatie van oorlogsrelicten in de Westhoek en de bestaande inventaris van 1.350 sites raadpleegbaar maken via het internet, het inrichten en duiden van sites en landschappen met uniforme bebording en restauratie van onder meer het fietspad Frontzate Nieuwpoort-Diksmuide, de molenruïne in Klerken, het Bayernwald loopgravencomplex in Heuvelland,…, het bijsturen van de verhouding tussen de noordelijke en zuidelijke helft van de Westhoek en de socio-culturele invulling rond het thema Eerste Wereldoorlog, een educatieve werking met educatief pakket uitbouwen, promotie en communicatie, en de samenwerking met Westtoer, toerisme Vlaanderen en de Vlaamse overheid.”

(DVD)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 20 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier