Beleidsplan moet open ruimte in Brugge helpen behouden

Redactie KW

Brugge heeft een inventaris gemaakt van alle open ruimtes in de binnenstad. Het gaat zowel om stadsparken en -pleinen als om privétuinen. Meteen is ook een beleidsplan opgesteld dat er voor moet zorgen dat de bestaande open ruimtes behouden blijven voor de toekomst. De planmakers pleiten er voor om sommige ruimtes te beschermen en andere opnieuw in te richten.

De Brugse binnenstad is 300 hectare groot, ruim 50 hectare bestaat uit open ruimte. Brugge telt heel wat stadsparken en pleinen en ook de reien, De Dijver en de vesten maken deel uit van die open ruimte. Het beleidsplan moet ervoor zorgen dat die niet verdwijnen. Schepen Mercedes Van Volcem: “Bijvoorbeeld het Albert park, dat vinden wij een erg waardevolle groene ruimte maar dat is niet beschermd. Er zijn ook veel kloostertuinen die van enorm grote waarde zijn. en, dan zeggen wij, deze tuin, daar kan er absoluut niet gebouwd worden, dat moet behouden blijven. We nemen dat mee in onze beschermingsplannen en in ons RUP.”

Voor 25 belangrijke plaatsen werden ook al concrete actieplannen opgesteld. Het plan over de open ruimte in de Brugse binnenstad, dat nog moet worden voorgesteld aan de gemeenteraad, wordt ook mee opgenomen in het masterplan voor de UNESCO.

Beleidsplan moet open ruimte in Brugge helpen behouden

Bekijk hier de reportage

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier