Beleidsplan mariene gebieden goedgekeurd, infopaneel onthuld voor Baai van Heist

Redactie KW

De beleidsplannen voor mariene gebieden zijn goedgekeurd. Dat heeft Etienne Schouppe, federaal staatssecretaris voor Mobiliteit en Noordzeebeleid, zaterdag bekendgemaakt tijdens de onthulling van een informatiepaneel voor de Baai van Heist in Knokke-Heist.

“De beleidsplannen komen er door de economische, sociale en ecologische veranderingen die in de Belgische Noordzee en de kustzone plaatsvinden”, aldus Etienne Schouppe. Er zijn de bouw van windmolenparken in zee, aquacultuur, zand- en grindwinning, naast de nieuwe vormen van recreatie of activiteiten op land die direct of indirect een effect op het mariene milieu hebben.”

Een belangrijk actiepunt is de omzetting van de Kaderrichtlijn Europese Mariene Strategie met als doel de bescherming van de Europese zeeën op lange termijn. Ook het “Fishing for litter”-project, waarbij vissers afval uit zee aan land brengen, wordt voortgezet. Verder is er in beschermde mariene gebieden het luchttoezicht in samenwerking met de federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid en met Defensie.

Bijzondere aandacht gaat ook naar de samenwerking met de gebruikers van de mariene beschermde gebieden. Hiervoor werd met een aantal gebruikers, zoals watersporters, pleziervaarders en hengelaars, voor de komende drie jaar een gebruikersovereenkomst opgesteld die Schouppe binnenkort zal ondertekenen.

Het informatiepaneel aan het natuurreservaat De Baai van Heist dat zaterdag werd onthuld, bevat een kaart van de Noordzee, foto’s van de beschermde diersoorten en korte educatieve teksten. Gelijkaardige panelen komen er op de zeedijk in Koksijde en in Oostende en in het natuurreservaat De IJzermonding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier