Beleidsplan Brugge goedgekeurd na marathonzitting

Redactie KW

Ja, ons beleidsplan is vaag. Een opvallende uitspraak van de Brugse burgemeester Landuyt.

Die daarmee de oppositie in haar grootste klacht bijvalt. Alleen heeft die vaagheid niets te maken met onkunde of gebrek aan durf om te beslissen, zegt hij. Maar alles met het goed kunnen inspelen van de juiste opportuniteiten. De gemeenteraad in Brugge werd een marathonzitting, het beleidsplan werd door de oppositie haast op elk punt gefileerd.

De gemeenteraad in Brugge begon met de aanstelling van een nieuw gemeenteraadslid voor SP.a. Neédra Soltani komt in de plaats van Yves Roose, die besliste om toch niet meer te zetelen. En dan begon het echte werk: de goedkeuring van het beleidsplan. 484 punten daarin, en de grootste kritiek van alle oppositieleden is: te vaag. Inderdaad, zei burgemeester Landuyt. Binnen de kortste keren ontaardde het debat in een fileren van zowat alle beleidspunten. Grootste oppositiepartij N-VA stelde zich uitgebreid vragen bij financiering, de Vlaamse profilering van de stad, taalbeleid, maar ook cultuur en toerisme.

Geen sterk verhaal

OpenVLD gaf de nieuwe ploeg het voordeel van de twijfel, maar stelde ook een gebrek aan het aangekondigde ‘sterk verhaal’ vast.

Groen ging nog een stap verder. Zij konden zich vinden in grote dele van het beleidsplan, zoals het klimaatplan en de mobiliteitsvisie. Maar de veiligheidsaanpak, en het invoeren van de combitaks voor al wie wordt opgepakt, is voor hen een brug te ver.

Vlaams Belang tot slot stelde zich vragen bij de financiële invulling van alle plannen, en bleef zich verzetten tegen een autoluwe binnenstad. Het beleidsplan werd uiteindelijk goedgekeurd, oppositiepartijen OpenVLD, N-VA en Vlaams Belang stemden tegen. Groen onthield zich.

(MD/BS)

Beleidsplan Brugge goedgekeurd na marathonzitting

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier