Belastingen voor ondernemers vallen mee volgens studie Unizo Nieuwpoort

Redactie KW

Volgens een vergelijkende studie tussen de gemeenten vallen de belastingen voor ondernemers in Nieuwpoort best mee. Tot deze conclusie kwam de plaatselijke afdeling van Unizo, de Unie voor Zelfstandige Ondernemers.

Nieuwpoort heft elf soorten belastingen die ondernemers aanbelangen. Daarin is het standgeld voor markten en kermissen begrepen.

De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting bedraagt 5 %. In vele andere gemeenten loopt dit op tot 6 8 %. De algemene belasting op bedrijven is een forfaitair bedrag naargelang de Vlaremnormen. In de andere gemeenten berekenen ze dit soort belasting per m zodat de bedragen over het algemeen hoger liggen dan in Nieuwpoort.

Ook de belasting op de aanvragen voor een milieuvergunning wordt uitgerekend volgens de Vlaremnormen. Voor de aanplakborden wordt de belasting per stuk becijferd.

Als enige hogere belasting dan in de naburige gemeenten is de belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen bij het bouwen van nieuwe panden. De belasting op huis-aan-huisreclame kan door de kleine plaatselijke handelaar vermeden worden door de uitgave van een enkel A 5-formulier. Grote winkelketens die stapels papierreclame verspreiden, moeten echter wel heel wat meer betalen.

“Uit de studie blijkt dat we niet mogen klagen,” concludeert Ann-Sophie Van Hee, voorzitter van Unizo-Nieuwpoort. “De Nieuwpoortse bewindmakers mogen een pluim op de hoed steken. Nu maar hopen dat deze besluiten geen aanzet zijn om enkele belastingen te verhogen”, grimlacht ze. (DCR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 29 januari 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier