Belastingen blijven ongewijzigd in Izegem; schuld gaat wel de hoogte in

Redactie KW

Schepen van Financiën Frank Duhamel (SP.A) betitelde zijn budget voor 2012 sober en voorzichtig. De belastingen blijven ongewijzigd. De oppositie viseerde vooral de schuldenlast, die tegen het einde van de legislatuur met 50 procent zal gestegen zijn.

Met zeven procent personenbelasting zit Izegem ook vrij laag, de opcentiemen (1800) behoren wel tot de hoogste. “Dat weten we, maar de inkomsten uit die opcentiemen scoren we laag omdat de schatting van ons kadastraal inkomen hier altijd al laag geweest is. Onze inkomsten uit belastingen zijn dus laag. Het lidmaatschapsgeld dat de burger moet betalen om in Izegem te wonen, ligt lager dan in andere gemeenten.”

Schepen Duhamel besloot door te erkennen dat Izegem op dit moment problemen kent met de mobiliteit en de leegstand. Van de andere kant vond hij dat de stad een mooie reserve heeft, dat het stadsbestuur alert was en nu al – een Europese verplichting – in rioleringen investeerde, dat er op gebied van infrastructuur de jongste jaren veel geïnvesteerd is,…

Filip Motte (N-VA) hamerde erop dat de stadsdotatie aan het OCMW omhoog gaat, ondanks de verkoop van de ziekenhuisbedden van Ten Bos. Hij wees ook op de altijd maar stijgende schuld, in een tijd waar iedereen aan schuldafbouw denkt.

Filip Buyse (Vlaams Belang) noemde het budget 2012 helemaal niet ambitieus. “Er worden nu wel de puntjes op de i gezet, er werd inderdaad veel geïnvesteerd de vorige jaren – iedere schepen zijn project – maar dat leidde wel tot een zeer grote schuldenlast.”

Noël Vansteeland (Open VLD) : “Er kon alvast één besparing doorgevoerd worden : zorgen dat een project niet 120 procent meer kost dan voorzien. Hopelijk gaat het met Eperon d’Or niet dezelfde weg op. Dat er in Izegem minder belastingen wordt betaald, is misschien omdat het inkomen zo laag ligt en dat sommigen zich tot het OCMW moeten wenden. Dat zou dan misschien de OCMW-kost kunnen verklaren. De stijgende schuldenlast blijft me net als mijn collega’s zorgen baren.”

(WVS)

Lees het volledige verslag in Krant van West-Vlaanderen (De Weekbode Izegem) van vrijdag 16 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier