Beklaagde ‘slijpschijfmoord’ voor assisen in Brugge : “Ik was haar gezaag moe”

Redactie KW

Op het assisenproces over de slijpschijfmoord heeft Dirk Haghedooren, de 47-jarige boer uit Oostnieuwkerke, zijn verklaring deels gewijzigd. De beklaagde had tijdens het onderzoek altijd verklaard dat hij de bloedsporen niet had proberen uit te wissen en het lichaam niet had versleept, maar na lang aandringen wijzigde hij maandag die versie van de feiten. Waarom hij haar dood wilde ? “Ik was haar gezaag moe.”

Maandagvoormiddag ondervroeg voorzitter Koen Defoort de 47-jarige Dirk Haghedooren, die beschuldigd wordt van de moord op zijn vrouw Ann Masschelein. In het verhoor snikte de beschuldigde dat hij en zijn vier jaar oudere broer Philip Haghedooren een gelukkige jeugd kenden op het ouderlijk landbouwbedrijf.

Gemis aan warmte, liefde en genegenheid

Na zijn legerdienst werkte Dirk Haghedooren en paar jaar bij Mol in Hooglede en nam bij zijn huwelijk met Ann Masschelein in 1990 het ouderlijk landbouwbedrijf in Oostnieuwkerke over. “Ze was aan de stille kant, maar ik dacht dat ze zou openbloeien. Ik miste warmte, liefde en genegenheid.” Ook op seksueel vlak boterde het tussen beide niet.

Enkele jaren na de geboorte van hun zoon S. bleek dat hij leermoeilijkheden had. Hij kreeg bijscholing, maar de ruzies tussen de beschuldigde en zijn vrouw liepen hoog op. “Ik was ongelukkig in mijn relatie. Ik vertelde nooit iets aan de buitenwereld en verbloemde alles. Ik wilde een blijvend bescherm gevoel geven aan S. en wilde hem niet overlaten aan de liefdeloze moeder. Ik vind het heel jammer wat er is gebeurd, ik heb er ‘zeer’ van. Maar ik was dat gezaag moe. Dirk was toen Dirk niet meer. Ik deed het op automatische piloot.”

Uitwissen bloed, lichaam versleept

Op vrijdag 2011 doodde hij haar met een slijpschijf. Dirk Haghedooren sprak zonder omwegen over de feiten. Dat veranderde toen voorzitter Koen Defoort hem vroeg naar het uitwissen van een bloedplas. “Het moet zijn dat ik die bloedvlek heb proberen op te kuisen, ik weet het niet”, stamelde Haghedooren. Ook over het verslepen van het lichaam van zijn echtgenote, bleef de boer vaag. Uiteindelijk moest hij ook op dat punt toegeven dat hij zelf het lichaam had versleept, iets wat hij eerder altijd ontkend had.

Tijdens het verhoor legde Haghedooren ook nog uit hoe zijn vrouw volgens hem om het leven is gekomen. De focus lag echter vooral op het al dan niet plannen van die daad en op zijn poging om de moord te camoufleren. De beklaagde probeerde de voorzitter ervan te overtuigen dat hij handelde in een vlaag van woede. “Ik had nog nooit een vinger naar haar uitgestoken, zelfs nooit teruggeslagen”, aldus Haghedooren. (Belga-LVA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier