Bekaert verspreidt intentieverklaring onder werknemers over blijvende activiteit in België

Redactie KW

(UPDATE3 )Bekaert zal onder de werknemers een intentieverklaring verspreiden waarin het bedrijf verklaart hier in ons land actief te willen blijven. Donderdag geeft Bert De Graeve toelichting bij zijn omstreden uitspraak over de toekomst van Bekaert in Belgie en maandag starten onderhandelingen over werkzekerheid. Dat is het resultaat van urenlangegesprekken tussen vakbonden en de Belgische directie van Bekaert n.a.v. een interview met Bert De Graeve in Knack.

De uitspraken van de Bekaert-topman zijn zwaar aangekomen bij het personeel in Zwevegem, Ingelmunster en Aalter. Er waren vanmorgen meteen werkonderbrekingen, zowel in Aalter als in Zwevegem. Een aantal werknemers is uit onvrede opgestapt en weer naar huis gekeerd.

Intussen probeerde de lokale directie de gemoederen te sussen. ,,Er werd aangehaald dat uitspraken van Bert De Graeve uit de context van het interview waren gehaald”, stelde de directie.

Op papier

Vanmiddag gaan de bonden met de Belgische directie aan tafel. ,,We willen een schriftelijke bevestiging over de toekomst van onze vestigingen hier”, zegt Piet Decavele van ACV-Metea.

Volgens vakbondsmensen is er al jaren een sluipende afbouw van de productieafdelingen in de Belgische vestigingen aan de gang. ,,Werknemers die met pensioen gaan, worden niet vervangen en geregeld gaat er al eens een afdeling dicht…” zeggen de vakbondslui, die nu een werkzekerheidsverklaring willen van de directie.

Vlaams Parlement

“Bekaert heeft geen enkel concreet plan om Vlaanderen te verlaten”. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters

woensdag in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Stefaan Sintobin van het VB. De minister-president heeft de top van de staaldraadfabrikant over de uitspraken van Bert De Graeve gesproken.

“Ik heb even moeten slikken toen ik het bericht vernam”, zegt minister-president Peeters. Peeters nam meteen contact op met de top van Bekaert, met name met Bert De Graeve zelf en met baron Paul Buysse. En De Graeve en Buysse hebben Peeters meteen gerustgesteld.

Paul Baron Buysse

Op WTV verklaarde baron Buysse dat de uitspraak van Bert De Graeve vooral als een waarschuwing moet begrepen worden.

(JG, foto Belga)

Meer op Focus-WTV en in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier