Bekaert schrapt jobs in vestigingen Deerlijk, Zwevegem en Ingelmunster

Redactie KW

Staaldraadproducent Bekaert heeft donderdagochtend in een mededeling een ingrijpend herschikkingsprogramma aangekondigd. In totaal zouden 600 jobs op de helling staan in de vestigingen van Aalter, Deerlijk, Zwevegem en Ingelmunster.

De competitiviteit in de staaldraadproductie staat naar verluidt al enkele jaren onder druk. Als antwoord op snelle maar structurele veranderingen in de wereldwijde markt van de zonne-energie, op toenemende onzekerheid in andere markten, en op algemene instabiliteit op langere termijn, heeft Bekaert een ingrijpend herschikkingsprogramma aangekondigd. Die maatregelen hebben een impact op de activiteiten in verschillende landen, ook in België. De directie van Bekaert heeft donderdag aan haar Belgische ondernemingsraden de beoogde herschikking van de productie-activiteiten aangekondigd. Concreet staan daar intenties tot het afslanken van bepaalde activiteiten in Aalter, Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster in.

Bezuinigingen in research

Moeilijke marktomstandigheden hebben een directe impact op de vestiging in Aalter die zich in belangrijke mate toelegt op zaagdraadactiviteiten. Die worden er stopgezet. Bekaert heeft ook de intentie om de middelen en ontwikkelingsprioriteiten voor het technologiecentrum in Deerlijk en de Engineering afdeling in Ingelmunster bij te sturen.

Staaldraad al jaren onder druk

De competitiviteit van de staaldraadafdeling in Zwevegem staat al jarenlang onder druk. Daarom werd ook de intentie tot afslanking van dit platform aangekondigd. De afdeling zou zich, na invoering van het plan, concentreren op producten van hoge toegevoegde waarde en op de interne toelevering aan de afdeling staalvezels.

154 jobs op de tocht in Zwevegem

De uitvoering van deze maatregelen zou leiden tot een afname in België van ongeveer 600 arbeidsplaatsen. In Zwevegem zouden volgens het ACV 154 jobs sneuvelen, in Ingelmunster 68 en in Aalter 387

Bekijk hier de reportage

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen en vanavond uitgebreid in het nieuws op WTV en Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier