Bekaert overtreft verwachtingen in eerste negen maanden van dit jaar

Redactie KW

De West-Vlaamse staaltechnologiegroep Bekaert klopte de analistenverwachtingen met een omzetgroei van 29 procent over de eerste negen maanden van 2008. Het bedrijf profiteerde in het derde kwartaal nog volop van hoge grondstoffenprijzen, maar verwacht een stabiel vierde kwartaal door de economische terugval.

Bekaert haalde 2.047 miljoen euro omzet en laat daarmee het analistengemiddelde van 1.930 miljoen euro achter zich. De omzetgroei was voor 24,7 procent organisch en voor 7,9 procent het gevolg van overnames en desinvesteringen. Er was een negatieve invloed van wisselkoersen van 3,8 procent.

De poot geavanceerde draadproducten, met 88 procent van de omzet veruit de grootste van de drie Bekaert-divisies, zette een groei van 26,7 procent neer. De staalkoordactiviteiten in China, de jongste jaren de groeipool van het bedrijf, groeiden met 80 procent, net als de draadactiviteiten over heel Azië.

In Latijns-Amerika was er een groei van 31 procent, terwijl Noord-Amerika en Europa, de mature markten waar Bekaert het al een tijd moeilijker heeft, met respectievelijk 19 en 15 procent vooruitgingen. De inkomsten uit bouwproducten namen met 31 procent toe, vooral dankzij het Midden-Oosten.

De afdeling geavanceerde materialen zag de inkomsten met 3,6 procent afnemen, terwijl geavanceerde deklagen 0,7 procent meer omzet haalde. In zijn vooruitzicht op de rest van het jaar maakt Bekaert voor het eerst gewag van de economische crisis.

De groep verwacht in het laatste kwartaal van 2008 niet te groeien door “de huidige economische terugval met gevolgen in alle regio’s en het effect van dalende grondstoffenprijzen voor bepaalde staalspecificaties”.

Ook het wegvallen van de invloed van de overname van Vicson en Proalco in Zuid-Amerika, opgenomen als dochtervennootschappen vanaf het vierde kwartaal van 2007, zal wegen op de omzetgroei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier