Bekaert en Verhelst stellen project QNX voor in Brugge

Redactie KW

In Brugge hebben letterkapster Maud Bekaert en schrijver Peter Verhelst QNX voorgesteld. Dat is een nieuw project rond rituelen dat vandaag voor het eerst plaatsvond op de Burg. QNX balanceert op de grens tussen beeldende kunst en theater en gaat op zoek naar nieuwe rituelen.

QNX verwijst naar equinox, het moment dat de zon loodrecht op de evenaar staat en de dag even lang is als de nacht. Dat is vandaag het geval en bijgevolg het geknipte moment om QNX voor te stellen. In een rustige plek op de Burg hangen stenen. Bezoekers vullen een wensbriefje in, verbranden het briefje in een schaal, waarop de stenen beginnen te druppelen. De druppels worden met as vermengd en op een beeld van kunstenaar Johan Tahon gewreven.

Veel rituelen zijn verdwenen en het kunstenaarskoppel wil nieuwe rituelen en plekken van rust introduceren. Drie jaar lang wordt er drie keer per jaar op een bijzondere plek in de stad samen met andere kunstenaars een nieuw ritueel gelanceerd. Bezoekers zijn enthousiast over ‘het huis van de druppelende stenen’.

(N.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier