Bekaert en Beaulieu likken de wonden. Hoe moet het verder met de textielsector ?

Redactie KW

In september besliste Beaulieu om 209 jobs in Wielsbeke te schrappen en amper een maand later deelde Bekaert Textiles mee dat in binnen het jaar 281 ontslagen zouden vallen in de Waregemse vestiging. De textielsector zit in het slop, maar Fa Quix van Fedustria gelooft dat het ergste voorbij is en ziet de toekomst weer rooskleurig in.

De nachtmerrie in de West-Vlaamse textielsector begon al in mei van dit jaar. Toen schrapte Beaulieu de volledige tapijtafdeling Ter Lembeek in Wielsbeke en sneuvelden er maar liefst 109 banen. Daarmee sloot de directie een vitaal deel van de site waar het in 1959 voor Roger De Clerck allemaal begon. „Hoge arbeids- en productiekosten zijn de reden van de sluiting”, klonk het toen en in één adem werd benadrukt dat de drie andere afdelingen op de site van saneringen gespaard zouden blijven.

Vier maanden later. In september schrapt Beaulieu maar liefst 387 jobs, waarvan 209 in de tuftafdeling in Wielsbeke. De belofte om de werknemers in Wielsbeke niet te treffen, kon niet gehouden worden. Door deze beslissing verdween meer dan een derde van alle werknemers op de vestiging. De vakbonden reageerden furieus. „We zijn misnoegd”, brieste ACV-afgevaardigde Eddy De Craemer. De beslissing is te snel en vooral te drastisch genomen.” Ook de werknemers kwamen in opstand. Zowel de Wielsbeekse vestiging als de hoofdzetel in Waregem werden geblokkeerd en de ordediensten moesten tussenbeide komen om werkwilligen de toegang tot het bedrijf te verlenen. Volgens de vakbonden werd er niet ernstig onderhandeld. Uiteindelijk werd midden november een sociaal akkoord bereikt. In totaal verdwenen er bijna 400 jobs. Ontslagen werknemers zouden begeleid worden bij hertewerkstelling, een ontslagvergoeding krijgen en een regeling voor oudere werknemers zou uitgewerkt worden. Van vervroegd brugpensioen is geen sprake.

Hetzelfde verhaal klonk bij Bekaert. Begin oktober deelde de directie op een speciale ondernemingsraad mee dat er binnen het jaar 281 ontslagen zouden vallen. Tien jaar geleden telden de Belgische Bekaertvestigingen nog meer dan 1.600 werknemers, maar sinds 2004 gingen er al 700 jobs verloren. De unit in Waregem zou worden omgebouwd tot een kerncompetentiecentrum, waar ruimte zou zijn voor een 160-tal arbeidsplaatsen. Midden december werd een sociaal akkoord bereikt, goedgekeurd door 62 procent van de arbeiders.

150-tal vacatures

Fa Quix van Fedustria volgde het hele verhaal vanop de eerste rij. „Natuurlijk waren deze massale ontslagen een sociaal drama”, blikt hij terug. „Alles is ook heel snel gegaan, in twee maanden tijd dankten twee gevestigde waarden bijna 400 mensen af. Maar die berichtgeving werd wel te negatief opgevat. Het ging om noodzakelijke afslankingen, want door deze verlieslatende afdelingen in te krimpen, konden Beaulieu en Bekaert het hoofd bieden aan de economische crisis. De bedrijven hebben efficiënt geanticipeerd. Nu liggen er geen grote dossiers meer op ons te wachten en de toekomst ziet er heel wat beter uit. Wij verwachten dat de textielsector medio 2009 zal heropflakkeren.”

De ontslagen werknemers hoeven volgens Quix niet te wanhopen. „In West-Vlaanderen zijn er momenteel een 150-tal vacatures in de textielsector, dat bewijst dat de toekomst er rooskleurig uit ziet. De sector investeert nu in innovatieve producten en is zo de basis aan het leggen voor een gezonde West-Vlaamse textielindustrie.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier