Bekaert blijft onder analistenverwachtingen

Redactie KW

De staaltechnologiegroep Bekaert heeft in de eerste zes maanden van 2009 zwakker gepresteerd dan analisten hadden verwacht. Zowel de omzet, het recurrent bedrijfsresultaat als de nettowinst blijven onder de verwachtingen. Bekaert wordt vooral getroffen door de moeilijkheden in de auto-en de bouwsector, al maakten de opkomende markten veel goed.

De geconsolideerde omzet kwam in het eerste halfjaar uit op 1,2 miljard euro tegen 1,303 miljard euro een jaar eerder. Analisten hadden een omzet van 1,286 miljard euro verwacht.

Ook het recurrent bedrijfsresultaat, dit is voor eenmalige opbrengsten en kosten, bleef onder de verwachting. Het kwam uit op 86 miljoen euro, bijna een halvering tegenover de 163 miljoen euro van het eerste halfjaar 2008. Analisten rekenden op 93,5 miljoen euro.

Netto boekt Bekaert een winst van 44,2 miljoen euro, waar analisten op 57 miljoen euro rekenden. Over de eerste zes maanden van 2008 tekende de groep nog een nettowinst van 126 miljoen euro op.

“De algemene prijsdalingen in grondstoffen op basis van staal sinds eind 2008 beïnvloedden zowel de omzet als de winst. De impact hiervan op de winstmarge bedroeg in de eerste helft van 2009 40 miljoen euro”, aldus Bekaert in het persbericht.

Zoals gewoonlijk geeft Bekaert geen precieze vooruitzichten. “In lijn met eerdere vooruitzichten blijft de zichtbaarheid op marktevoluties beperkt en dit vooral in de mature markten”, luidt het. Voor de eerstvolgende maanden verwacht Bekaert geen verdere negatieve impact van de grondstofprijzen op de winstmarges, aangezien de prijsindexen van de grondstoffen momenteel op een stabilisering wijzen. De aanzienlijk lagere grondstofprijzen zullen wel een impact hebben op de omzet in het tweede halfjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier