Bejaarde vrouw uit Ichtegem wordt niet vervolgd voor medeplichtigheid aan moord

Redactie KW

De Brugse raadkamer heeft een 73-jarige vrouw uit Ichtegem buiten vervolging gesteld voor medeplichtigheid aan moord op haar schoondochter Evelyn Amarim Uche (32).

Anna V. gaf wel toe dat ze haar zoon hielp om het lijk van zijn vrouw te verplaatsen, maar dat is niet strafbaar.

In februari 2009 wurgde de 35-jarige Wim V. zijn Nigeriaanse echtgenote in hun woning in Bredene. Op dat moment lag zijn moeder Anna V. boven te slapen. Zij had die avond op de kinderen van het echtpaar gepast. Na de feiten hielp de bejaarde vrouw om het lichaam van Evelyn Uche te verplaatsen. Wim V. dumpte het lijk in het Noord-Franse Boulogne, maar het werd enkele weken later alsnog ontdekt.

Logisch

Wim V. bekende de moord op zijn vrouw. Hij vertelde ook welke rol zijn moeder daarbij gespeeld had. Onder druk zou hij gezegd hebben dat zijn moeder het slachtoffer had vastgehouden tijdens de wurging. De man uit Bredene kon het niet aan dat zijn moeder hierdoor in de gevangenis belandde. Hij pleegde op 22 maart zelfmoord in zijn cel. Anna V. werd na vier maanden voorhechtenis vrijgelaten.

De raadkamer besliste woensdag dat Anna V. niet vervolgd wordt voor medeplichtigheid. “Dat is een logische beslissing”, vindt haar advocaat Marc Decramer. “Ook het parket drong niet aan op een vervolging. Mijn cliënte heeft zelf altijd gezegd dat ze enkel geholpen heeft na de dood van het slachtoffer. Dat stond ook in de afscheidsbrief van haar zoon.”

De 73-jarige vrouw gaat ook vrijuit voor het verbergen van het lijk. “In principe staan daarop celstraffen van drie maanden tot twee jaar. De wet voorziet echter in een uitzondering voor naaste familieleden. Het is dus niet strafbaar wat mijn cliënte gedaan heeft”, legt meester Decramer uit.

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier