Beiaarden in België, Nederland en Frankrijk spelen samen ‘Bell Canto’

Redactie KW

Zaterdag 19 juni is ‘dag van de beiaard’. Om de 500ste verjaardag van dit typische instrument uit de Lage Landen te vieren zal die dag op beiaarden in België, Nederland en Noord-Frankrijk dezelfde compositie ‘Bell Canto’ vertolkt worden.

Speciaal voor deze verjaardag schreef Geert D’hollander, beiaardier van Antwerpen, Lier en Sint-Niklaas dit gelegenheidswerk. De beiaard bestaat 500 jaar. De oudste gekende verwijzing naar een beiaardklavier gaat terug tot 1510 en stamt uit Oudenaarde, aldus de organisatoren.

Overal ‘Bell Canto’

Om dit klokkeninstrument bij het ruime publiek te promoten hebben de vier beiaardverenigingen van Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Noord-Frankrijk de handen in elkaar geslagen. Zaterdag om 14 uur wordt op beiaarden in België, Nederland en Frankrijk overal ‘Bell Canto’ vertolkt. Zelfs in Italië, Duitsland en Japan zal de compositie te horen zijn.

Beiaardfestival voor duo’s

In september wordt in Brugge een beiaardfestival voor duo’s georganiseerd, terwijl Waver zijn 12e beiaardfestival beleeft. In Lier volgt in de herfst een wedstrijd voor oude beiaardmuziek.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier