Begravingen worden duurder in Knokke-Heist

Redactie KW

Het gemeentebestuur heeft een nieuw reglement uitgevaardigd voor begravingen. Het nieuwe reglement gaat in vanaf 1 januari 2014.

Niet-inwoners

Hierin zijn onder meer nieuwe tarieven opgenomen voor begravingen. Die moeten de gemeente op een gelijkaardig niveau zetten als de andere gemeenten. Knokke-Heist hanteerde tot nu toe erg lage tarieven, wat het gevolg had dat veel niet-inwoners verkozen om zich in de gemeente te laten begraven. Om dit af te remmen en te zorgen dat de centrale begraafplaats niet meteen verzadigd geraakt, worden de tarieven voor niet-inwoners verdrievoudigd.

Grafkelders

Voor inwoners is de belangrijkste prijsstijging die van de grafkelders: deze prijs verdubbelt, maar is nog steeds minder dan de effectieve kostprijs voor de gemeente. Een grafkelder voor twee personen voor de duur van 30 jaar kost voortaan 2.500 euro. De effectieve kostprijs van een grafconcessie bedraagt overigens ongeveer 4.160 euro. Dit betekent dat de gemeente voor elke kelder 1.660 euro bijlegt. Door de hogere tarieven wil het bestuur de aankoop van grafkelders ontraden en de mensen laten kiezen voor zandgraven of crematie. Ook de hernieuwing van de concessie wordt wat ontraden zodat de gemeente kan blijven voorzien in een waardige begrafenis van de inwoners.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier