Begraafplaatsen Kortemark en Handzame worden aangepakt

© Kurt Desplenter
Redactie KW

De begraafplaatsen van Kortemark en Handzame worden in de nabije toekomst duchtig onder handen genomen. In Kortemark komt er onder andere een foetusweide bij en krijgt de strooiweide een nieuwe locatie. Woensdag 13 en donderdag 14 juni zijn er infoavonden voorzien voor de bevolking.

In Kortemark werd van 548 graven de concessie niet meer verlengd, wat betekent dat deze graven verwijderd zullen worden en de grond ‘gesaneerd’. Enkel graven van figuren die om heemkundige reden van belang zijn voor de gemeente, zullen worden behouden. Op de begraafplaats van Kortemark komt er een kinderperk, een foetusweide, een knekelput – waarin de stoffelijke resten van de vervallen en niet verlengde concessies worden geplaatst – en een extra urnenveld. De doorgang richting Carrefour-parking zal worden opgewaardeerd. Er wordt een nieuwe strooiweide aangelegd, de oude blijft voorlopig behouden maar de nieuwe uitstrooiingen zullen op deze nieuwe strooiweide plaatsvinden.

Voor de begraafplaats van Handzame is de inventarisatie van de concessies nog aan de gang. Tegen begin november zullen bij de graven van de vervallen concessies bordjes worden geplaatst ter attentie van de nabestaanden, die ook een brief in de bus zullen krijgen. Sowieso is het de bedoeling om het oude en nieuwe stuk begraafplaats met elkaar te verbinden via een paviljoentje. Op termijn moet er vooraan ook een grotere parking kunnen worden aangelegd. Daarvoor zouden eventueel de oudste graven – vooraan tegen de straatkant – verwijderd kunnen worden, op voorwaarde uiteraard dat alle concessies hierop vervallen zijn.

Meer uitleg over Handzame op woensdag 13 juni om 20 uur in de Gildezaal in Handzame, over Kortemark op donderdag 14 juni om 20 uur in de Beuk in Kortemark.

(FJA)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier