Begraafplaats Priorij in Bredene wordt park met waterpartijen

Redactie KW

Er wordt flink geïnvesteerd in de uitbreiding van de begraafplaats in Bredene-Dorp.

Na de sluiting van de begraafplaatsen aan de Sint Rikierskerk en op Bredene-Sas (2009) blijft enkel de Priorij nog over. “Er is nog plaats om mensen te begraven, maar we moeten vooruitkijken. Tegen 2019 moeten immers de graven van ‘t Sas overgebracht worden naar de Priorij. Veel nabestaanden willen alsnog de resten cremeren maar veel mensen willen ook een nieuw graf”, zegt schepen Jacques Deroo (SP.A).

“Geen strak lijnenpatroon, wel paadjes, vijvers en bruggetjes”

De nieuwe uitbreiding, achteraan de bestaande site, krijgt een opvallende inrichting. “Er komen 300 grafzerken en 300 plaatsen voor urnes. Daarnaast zijn er ook gedenkwanden en komt er een centrale plaats waar mensen intiem afscheid kunnen nemen. Er is ook een grote strooiweide voorzien”, zegt Deroo over de werken die 300.000 euro kosten. In de uitbreiding in er ook ruimte voor een ‘knekelput, een voor het oog niet zichtbare plaats waar meerdere stoffelijke resten bijeengebracht worden. Bovenop dit osuarium komt er een grasveld. “We stappen af van het strakke lijnenpatroon van de begraafplaats. Hier komen paadjes, vijvers, beekjes, bruggetjes en open ruimtes. Centraal komt er een rondpunt met een open gebouw waar men afscheid kan nemen.”

De werken starten begin 2014 en moeten al klaar zijn tegen de zomer. “De site wordt door de inrichting de modernste begraafplaats van de regio. Meteen daarna zetten we de laatste stap. Eind 2014 wordt de inkom aangepakt en investeren we nog eens 300.000 euro . Er komt onder meer een nieuw gebouw en een permanentie zodat bezoekers altijd geholpen worden.”

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier