Bedrijventerrein Reigersburg in Ieper stuit op fel protest van omwonenden

Redactie KW

Het door de provincie geplande nieuwe bedrijventerrein op de zone Reigersburg, tussen de Noorderring, Diksmuidseweg, Augustinusbeek en Veurnseweg, blijft op fel verzet stuiten van buurtbewoners. “Wij eisen de onmiddellijke schrapping van de plannen om op deze locatie een regionaal industrieterrein te vestigen”, stellen de omwonenden. Ze hebben intussen een advocatenbureau ingeschakeld en plannen een petitie.

Bij de afbakening van het stedelijk gebied Ieper was er een regionaal bedrijventerrein voorzien langs de Poezelstraat ter hoogte van het huidig bedrijventerrein. “Dat werd echter twee jaar geleden grotendeels afgekeurd door de Vlaamse overheid omwille van de overblijfselen van W.O. I op die plaats, onder meer loopgraven van Pilkem Ridge”, zegt provincie- en gemeenteraadslid Els Morlion (CD&V). “Het Ieperse stadsbestuur gaf toen de opdracht aan de provincie om andere locaties aan te duiden. Een bureau kreeg van de provincie de opdracht om zoekzones, waar nieuwe industriezones mogelijk zijn, aan te duiden. Zo werd de optie Reigersburg naar voren geschoven.”

Petitie

De bewoners van de Diksmuidseweg, Veurnseweg, Oude Veurnestraat en Kunstenaarswijk hebben een Kortrijks advocatenbureau onder de arm genomen om de wettelijke protestmogelijkheden te kennen en plannen een petitie tegen de wijziging, via een ruimtelijk uitvoeringsplan, van het bouwvrij agrarisch gebied in een regionaal bedrijventerrein. “De voorziene bufferzones zijn onvoldoende op het vlak van visuele en geluidsafscherming, landschappelijke inpassing, afstand en beheersing van veiligheidsrisico’s”, stellen de bewoners. “Zelfs gevaarlijke en milieubelastende industrie wordt toegelaten, hoewel er woonlinten in de onmiddellijke omgeving zijn, net als een kinderdagverblijf voor baby’s, een kleuterschool en buitenschoolse kinderopvang. Voor de woningen betekent dit waardeverlies zonder bijkomende compensatie en dit terwijl de bouwgronden destijds verkocht werden als residentiële bouwgrond met prestige en landelijk karakter. Het Ieperse stadsbestuur stelde zelf dat deze locatie, zelfs met doordachte buffering, niet in aanmerking komt voor industrieterrein gezien de omliggende bewoning. Bovendien zijn de bestaande ontsluitingen niet voorzien op zwaar vrachtverkeer.”

(dvdb)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier