Bedrijvencentrum Regio Kortrijk is kwarteeuw jong

Redactie KW

Het bedrijvencentrum regio Kortrijk dat jonge starters begeleidt om een eigen zaak op te richten, viert zijn vijfentwintigste verjaardag. Het bedrijvencentrum, het eerste in Vlaanderen, startte begin jaren ’80. Ook toen was er een economisch moeilijke periode. Nu zijn er een 30-tal bedrijvencentra, waaronder zeven in onze provincie.

Carl Sabbe en Rik Vandemoortele begonnen 17 jaar geleden met een IT-bedrijf. Ze huurden een kantoor in het bedrijvencentrum. Nu hebben ze een eigen bedrijf met 70 werknemers op het Kennedypark in Kortrijk.

“We hebben heel wat flexibiliteit gekregen van het bedrijvencentrum,” zegt Carl Sabbe. “We zijn gestart met twee kantoren van 50m². Na vier jaar waren we geëvolueerd naar 250m². Indien we het niet met het bedrijvencentrum hadden gedaan, zouden we ofwel teveel huur hebben betaald omdat het zo groot was of teveel hebben moeten verhuizen.”

Het bedrijvencentrum stelt een secretariaat ter beschikking. Dat is voor jonge ondernemers een grote kost die wegvalt. Wie dat wil, krijgt ook financiële begeleiding. Dat werkt.

“In voorgaande studies hebben we vastgesteld dat 80% van de starters die beginnen in het bedrijvencentrum slagen, wat duidelijk meer is dan iemand die alleen begint,” weet Pol Huysentruyt van Bedrijvencentrum Regio Kortrijk.

In 25 jaar tijd zijn er een 200-tal bedrijven in het bedrijvencentrum opgestart. Hinder van de economische recessie ondervindt het centrum niet, integendeel. Meer mensen zijn geneigd om zelf iets te beginnen en kloppen bij het centrum aan. Het bedrijf Verus is een bedrijf dat ultrasonische las- en snijmachines verdeelt en verkoopt. Het bedrijf huurt al tien jaar een ruimte in het centrum.

“Wij denken om hier nog een paar jaar te blijven,” zegt Vincent Verbeke van Verus. “Als de situatie door de internationale crisis wat beter is, zullen we naar een ruimere horizon uitkijken.”

Volgend jaar wil het bedrijvencentrum zijn hoofdgebouw renoveren. Er komt ook nog meer begeleiding op financieel en commercieel niveau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier