Bedo Lefebvre inventariseert Lourdesgrotten

Een man uit Zwevegem gaat op zoek naar Lourdesgrotten in Vlaanderen
Redactie KW

Bedo Lefebvre uit Otegem speurt het hele land af op zoek naar Lourdesgrotten. Die zoektocht begon eigenlijk eerder toevallig tijdens de vele fietstochten die Bedo maakte. Samen met een vrouw uit Limburg inventariseert hij nu alle grotten op één website. West-Vlaanderen alleen al telt er een honderdtal.

Met de internet-inventaris hopen ze dat de grotten minder snel zullen verdwijnen. Voor Bedo is zijn fascinatie voor de grotten niet gegroeid uit Mariadevotie, maar wel uit zijn kilometerslange fietstochten.

“Ik rij veel met de fiets en dat zijn plaatsjes waar op je gemak tot rust kan komen, iets kan drinken, een boterham eten,” weet Bedo. “En dan ben ik me beginnen interesseren in de geschiedenis en zo. En dan opgemerkt dat er in Vlaanderen en België zeer veel grotten zijn.”

Na de verschijning van Maria in Lourdes in 1858, doken overal in de wereld replica’s op van die Lourdesgrot. Vaak zelfs in stenen die helemaal vanuit Lourdes overgebracht werden zoals de grot in Sint-Eloois-Vijve bij Waregem.

De zoektocht van Bedo Lefebvre, vanavond in het nieuws van Focus en WTV, vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier