Bedienden Picanol zeggen JA tegen ontwerpakkoord rond 65 ontslagen

Redactie KW

De bedienden van de Ieperse weefgetouwenfabrikant Picanol hebben woensdagnamiddag met grote meerderheid een ontwerpakkoord goedgekeurd over het vertrek van 65 collega’s. Dat bevestigt vakbondsafgevaardigde Marc Gruwez van de Landelijke Bediendencentrale (LBC). Picanol schrapt 65 banen als gevolg van de aanhoudende economische malaise in de textielsector.

Zes maanden geleden voerde Picanol voor haar bedienden het systeem van 4/5e werken in om de crisis het hoofd te bieden, maar die maatregel bleek onvoldoende. Er vallen 25 naakte ontslagen, 40 mensen die ouder zijn dan 52 kunnen met vervroegd brugpensioen. De directie stemt ermee in om de winst die ze de afgelopen zes maanden maakte door het invoeren van een 4/5e werkweek integraal terug te betalen aan de bedienden voor wie naakt ontslag volgt.

Wie met vervroegd brugpensioen gaat, hoeft de verkorte vooropzeg
van zes maanden niet te presteren. Bovendien krijgen die bedienden tot hun 59ste een aanvullende vergoeding, zodat de meesten van hen slechts tot op 80 procent van hun huidig nettoloon zullen terugvallen.

Ze verliezen wel aantrekkelijke extra’s, zoals de eindejaarspremie,
het dubbel vakantiegeld en hun maaltijdcheques. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier