Bedenker van Taalmozaïek in Torhout overleden

Redactie KW

Vorige week vrijdag is Robert Descheemaeker thuis in Torhout overleden. Velen kennen hem vooral via zijn handboek ‘Taalmozaïek’.

Robert Descheemaeker (90) is op Goede Vrijdag 29 maart thuis in de Maria Van Bourgondiëlaan in de armen van zijn vrouw gestorven. Van 1943 tot 1955 gaf hij als onderwijzer in Torhout les aan de Sint-Pietersschool op de wijk De Revinze (tot 1945) en aan de Mariaschool op de wijk De Koornbloem (vanaf 1945). Van 1955 tot 1960 gaf hij als regent les aan het Sint-Franciscus Xaveriusinstituut in Brugge. Vanaf 1960 tot aan zijn pensioen in 1983 was Robert leraar Nederlands (in de beginjaren ook Frans en geschiedenis) aan de lagere cyclus van het Torhoutse Sint-Jozefsinstituut.

Robert stond bekend als een groot didacticus in de Nederlandse taal. Vanaf de jaren zestig begon hij aan de handboeken Taalmozaïek te schrijven. Die bereikten een breed publiek. Hele generaties Vlaamse leerlingen uit het secundair onderwijs herinneren zich Taalmozaïek. Lang na zijn pensionering werd de redactie van de handboeken Nederlands door andere Torhoutse leerkrachten op herwerkte basis voortgezet.

De plechtige uitvaartdienst heeft plaats op zaterdag 6 april om 11 uur in de Sint-Pieterskerk.

(JS)

Meer in De Krant Van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier