Baziel De Zutter ziet toekomst familiebedrijf gehypothekeerd door klassering gebouw

Redactie KW

Aan de Nagelstraat 26 exploiteert Baziel De Zutter een landbouwbedrijf. Hij wenst zijn Moeninckhof een mooie toekomst toe, maar ziet zijn plannen door de dienst Onroerend Erfgoed verijdeld. Vorig jaar kreeg hij bericht dat nagenoeg de hele hoeve als monument beschermd wordt en zo komt de leefbaarheid van zijn bedrijf in het gedrang.

„Het was mijn bedoeling om een modern landbouwbedrijf uit te baten, waar ook plaats is voor erfgoed”, onderstreept een ontgoochelde Baziel. „Toen in 2006 een inventaris van bouwkundig erfgoed werd opgesteld, vroeg ik aan de inspecteur of ik subsidies kon krijgen om de vervallen hooischuur te restaureren. Omdat er geen antwoord kwam, heb ik met eigen middelen het historische hooischuurtje en ook de tabaksast gerenoveerd. Toen we een bouwvergunning vroegen voor de bouw van een nieuwe woning, bleek het bestaande huis bij Onroerend Erfgoed genoteerd te staan als bijzonder waardevol en dus klaar voor bescherming.”

„In 2013 is het 200 jaar dat de De Zutters hier boeren. Ik zet dat nu voort en ik hoopte de fakkel te kunnen doorgeven aan mijn kinderen of aan een andere landbouwer. Ik wil een leefbaar en modern bedrijf met investeringskansen, maar ook met oog voor het waardevolle erfgoed. Waarom zou ik dan anders de hooischuur en de ast aangepakt hebben? Wat de dienst Erfgoed hier doet, is onmenselijk en dat kan de bedoeling niet zijn. Het openbaar onderzoek loopt nog tot in april. Ik hoop dat de bevoegde minister op basis daarvan op de beslissing terugkeert en mij mijn hoeve teruggeeft.” (Rudi Ailliet)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 20 maart 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier