Barts Potato Company veroordeeld voor verontreiniging na zware regenval

Redactie KW

Zaakvoerder José L. en zijn bedrijf Barts Potato Company kregen te maken met verontreiniging van het water en moesten zich daarvoor voor de rechtbank verantwoorden. Het gaat over feiten van 2006. Het was op een bepaald ogenblik zeer heet, gevolgd door hevige regenval. Om hun oogst alsnog te kunnen redden brachten de landbouwers toen massaal hun aardappelen naar het bedrijf. De aardappelen werden buiten gestapeld en precies door de hevige regenval ontstond verontreiniging.

“De aardappelen werden gespoeld en omdat het maar bleef regenen liep het waswater in de vaart omdat onze bufferputten vol zaten”, klonk het bij de eigenaar. “Normaal wassen wij hier geen aardappelen, en als wij dat doen gebeurt dat in een gesloten circuit”

Het duurde drie jaar vooraleer de zaak een eerste keer werd behandeld en er werden diverse deskundigen aangesteld die lieten wachten op hun verslag. Pas nu kon de zaak worden behandeld en de verdediging pleitte meteen de vrijspraak door overmacht of hoogstens een eenvoudige schuldverklaring. Het bedrijf zelf deed en doet belangrijke inspanningen op milieuvlak, zo werd er ook gepleit. De rechter oordeelde de feiten evenwel bewezen en zowel de firma Barts Potato Company als de zaakvoerder kregen een boete van 2.750 euro waarvan 1.100 euro effectief.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier