Bart Versluys nieuwe eigenaar van Villa Maritza in Oostende

Redactie KW

Toerisme Vlaanderen heeft Villa Maritza, een beschermd monument op de zeedijk in Oostende, openbaar verkocht voor 1,3 miljoen euro. Bart Versluys van Versluys Bouwgroep is de nieuwe eigenaar van het pand. Wat hij precies met het beschermde gebouw gaat doen is nog niet duidelijk.

Toerisme Vlaanderen werd in 1991 eigenaar van het historische gebouw. De bovenste twee verdiepingen werden ingericht als kantoorruimte. Op de benedenverdieping en op de eerste verdieping was tot vorig jaar een restaurant gevestigd. Toerisme Vlaanderen verkoopt de Villa Maritza omdat het geen toeristische bestemming meer heeft en omdat het niet in de kernopdracht past van Toerisme Vlaanderen. De opbrengt van de openbare verkoop wil Toerisme Vlaanderen gebruiken om bijkomende investeringen in andere toeristische projecten te bekostigen.

Villa Maritza is beschermd als monument. De koper hoeft het geen toeristische bestemming te geven. Het is geschikt voor kantoren, diensten, vrije beroepen, of een woon- horeca- en/of kleinhandelsfunctie.

Het gebouw langs de Albert I-promenade is een van de zeldzaam geworden voorbeelden van de luxueuze dijkhuizen uit het fin-de-siècle. Het herenhuis is waarschijnlijk in 1885 opgetrokken in opdracht van een industrieel uit Anderlecht. In het interieur is veel decoratie in neo-Lodewijk XVI-stijl uitgevoerd.

(N.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier