Bart Nemegheer is genomineerd voor de Belgian Potato Award 2008

Redactie KW

Zondag 30 november dingt Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve mee naar de Belgian Potato Award, een bekroning voor de betere Vlaamse aardappelteler. Bart startte tien jaar geleden zijn bedrijf op en ziet de nominatie als een erkenning voor zijn vele werk.

Bart Nemegheer (40) uit de Putterijstraat in Tielt is een rasechte boerenzoon. Zijn vader Albert Nemegheer runde jarenlang een boerderij in de Putterijstraat 11 en in 1992 nam Bart samen met zijn vrouw Anja Provijn het bedrijf van zijn vader over.

„We zijn zestien jaar geleden met een traditioneel landbouwbedrijf gestart”, herinnert Bart zich, de papa van Ruben (15) en Ellen (13). In 1998 stapte Bart over naar de aardappelteelt. „Sindsdien teel ik vastkokende aardappels, dat zijn aardappels die – zoals de naam het zegt – na de kook nog steeds vast zijn en niet bloemen.”

Visitekaartje
Zondag 30 november mag Bart richting Kortrijkse Xpo om er misschien de Belgian Potato Award in ontvangst te nemen. „Ik vind het een hele eer om genomineerd te zijn”, stelt hij. „Ik zie het als een erkenning voor het vele werk dat ik in mijn job steek. De Award moet de betere Vlaamse aardappelteler bekronen en houdt onder meer rekening met het respect voor het milieu, de werkwijze…”

De Award levert de winnaar 3.000 euro op, maar om het geld is het Bart niet te doen. „De nominatie alleen al is een visitekaartje voor mijn klanten. Het bewijst dat de Aardappelhoeve kwaliteit aflevert.”

„Een jury van negen vakmensen is mijn bedrijf tot in het kleinste detail komen inspecteren en hadden vooral oog voor de Beluga, de aardappelsoort waarmee ik deelneem. De Beluga is een frietsoort met een perfecte goud-gele schil en ik ben drie jaar geleden met het ras gestart. Enkele supermarkten deden er al testen mee en de aardappel viel goed in de smaak. Ik hoop om het ras binnenkort in omloop te kunnen brengen.”

En zou Bart ooit nog een andere job willen doen?? „Ik doe mijn werk heel graag”, zegt hij. „De aardappel zal volgens mij ook nooit van de menukaart verdwijnen, want het is en blijf tenslotte basisvoeding. Ik ben 365 dagen per jaar met mijn stiel bezig, al zie ik het eerder als een passie…”

(Philippe Verhaest)?

De Krant van West-Vlaanderen (editie Weekbode Tielt) van 20 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier