Bart Devos uit Poperinge is president World Youth Parliament for Water

Redactie KW

Vrijdag werd Bart Devos verkozen tot president van het World Youth Parliament for Water, waardoor hij de mondiale jeugd mag vertegenwoordigen op het driejaarlijkse World Water Forum in Marseille. Hij ontmoet er Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Franse premier François Fillon en mag speechen voor 4.000 prominenten en staatshoofden.

Bart Devos (19) uit de Casselstraat 161 zijn opmerkelijk verhaal begint drie jaar geleden toen hij als 16-jarige deelnam aan een debat over de waterproblematiek in Brussel en door een jury geselecteerd werd om de Belgische jeugd te vertegenwoordigen op het vorige World Water Forum in Istanbul. Sindsdien bleef hij zich interesseren en inzetten voor de waterproblematiek. “In 2010 nam ik deel aan de European Youth Water Summit, waar ik verkozen werd tot European Youth Water Ambassador”, vertelt Bart. “Op 9 maart werd ik verkozen tot president en mag ik speeches geven in aanwezigheid van belangrijke politici zoals de Tunesische minister van Milieu, de Franse premier François Fillon, de kabinetschef van president Nicolas Sarkozy, de Zuid-Koreaans vice-premier. Er staat nog een lunch gepland met Hillary Clinton.

Time for Solutions

Als vertegenwoordiger van de jeugd pleit Bart voor duurzame oplossingen voor de waterproblematiek. “Het officieel standpunt is dat de Millennium Doelstellingen wellicht gehaald zullen worden, maar dat is niet correct. Waterschaarste, vervuiling in landbouw en industrie, waterbeheer en klimaatsveranderingen zijn problemen die duurzame oplossingen vergen, en dat is nog steeds niet doorgedrongen tot de politici. En waar het besef wel is doorgedrongen, ontbreekt de wil of de middelen om effectief op te treden.”

Bart studeerde in 2010 af aan het Sint-Janscollege in de richting Grieks-Latijn. Nu studeert hij Rechten, een studiekeuze die verband houdt met zijn engagement rond de waterproblematiek.

(TOGH)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier