Bart Brackx niet langer ceo van Jetair

Redactie KW

Bart Brackx (48), topman voor België en West-Europa van ‘s werelds grootste toerismegroep TUI Travel PLC, is niet langer ceo van Jetair. Die functie geeft hij door aan Elie Bruyninckx. Bart Brackx blijft wel voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf dat vader Gerard stichtte en dat – intussen onder de vleugels van TUI – uitgroeide tot het grootste vakantiemerk van België. Jetair blijft ook stevig verankerd in Oostende.

Zopas werden de TM Travel Awards uitgereikt, de ‘Oscars’ van de Belgische reissector. De winnaars werden verkozen met een enquête binnen de sector. Voor Jetair en TUI Travel Belgium werd het een triomf met zeven awards : beste touroperator voor vliegvakanties, citytrips en sneeuwvakanties, beste reiswebsite, de TUI-merken Sirius en Riu Hotels & Resorts zijn respectievelijk de beste airline broker en beste vakantiehotelketen en een lifetime achievement award gaat naar Jetair-directeur Dirk Van Holsbeke. Toen Oostendenaar Gerard Brackx in 1956 busuitstappen startte met een autocar uit de garage van zijn schoonvader, zal hij wel nooit gedacht hebben dat hij aan de basis zou liggen van wat intussen het grootste vakantiemerk van België is geworden, met liefst 1,79 miljoen reizigers in 2009. Maar nu staat nu voor het eerst geen Brackx meer aan het hoofd van het bedrijf.

Waren uw taken bij TUI niet meer combineerbaar met het ceo zijn van Jetair ?

Bart Brackx : „Toen ik in 2001 ceo van Jetair werd, had het bedrijf maar half zoveel klanten als nu. In 2004 werd ik daarbij nog ceo van TUI Travel Belgium en in 2006 managing director van TUI Travel PLC in West-Europa. Daarnaast richtten we ook de luchtvaartmaatschappij Jetairfly op. Er kwam altijd maar meer gewicht op mijn schouders en ik moest mijn aandacht alsmaar meer verdelen. We hebben een sterk management om dat alles op te vangen, dat bewijzen de cijfers en de awards. Maar het was beter om de dagelijkse leiding van Jetair toe te vertrouwen aan iemand die dat ook heel goed zal doen.”

Zit Jetair nog altijd goed in Oostende ?

„Wij zitten niet centraal in het land, maar alles verloopt toch elektronisch. Een probleem op termijn wordt dat we hier onvoldoende tweetalige medewerkers vinden. Als nationale speler hebben we die toch wel nodig. Maar voor de rest zitten we hier goed. Oostende is geen grootstad, maar je hebt hier wel alles wat je moet hebben. En het leuke is dat we in een badstad zitten en dat de zee nooit veraf is.”

In welke mate is Jetair nog een familiebedrijf ?

„Op aandeelhoudersvlak is Jetair sinds 2001 geen familiebedrijf meer, maar de geest is gebleven. Alleen is de familie nu de managementsfamilie, met heel wat mensen die het dna van het bedrijf in zich hebben, hier al werkten voor de aandeelhouderswissel en meegroeiden met het bedrijf.” …

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier