Barco zeven jaar exclusieve leverancier voor IMAX-bioscopen

Redactie KW

Technologiebedrijf Barco wordt de komende zeven jaar exclusieve leverancier van digitale producttechnologie voor de IMAX-bioscopen wereldwijd van het Canadese bioscoopconcern IMAX Corporation. Dat meldt het Kortrijkse bedrijf dinsdag. Het contract moet de West-Vlaamse beeldreus de komende jaren ‘enkele tientallen miljoenen euro’ opleveren.

IMAX Corporation, gekend van de grote bioscoopzalen waarmee ze bioscoopgangers een andere cinemaervaring schenken, staat nog aan de wieg van het digitalisatieproces, legt Jean-Pierre Tanghe, woordvoerder van Barco, uit. Tot nog toe legde het Canadese bioscoopconcern zich toe op analoge projectoren. Vanaf de tweede helft van 2012 zal IMAX een aangepaste versie van Barco’s bestaande projector met Xenon-lamp gebruiken. Tegelijkertijd zullen Barco en IMAX samen een vernieuwende lasertechnologie ontwikkelen, gebaseerd op Barco’s innovaties op het vlak van laserprojectie en de Kodak IP waarvan IMAX licentiehouder is. Zo zullen IMAX en Barco naar eigen zeggen “de overgang van projectoren met Xenon-lampen naar lasertechnologie, die wordt verwacht vanaf 2013, soepel laten verlopen”.

Winst?

Over de winstgevendheid van het contract kan Barco nog geen uitsluitsel geven. De laserprojectoren moeten nog op de markt komen, en het is nog onduidelijk over hoeveel zalen exact het zal gaan. Maar het zal Barco geen windeieren leggen en in de loop der jaren ‘ettelijke tientallen miljoenen euro’s’ opleveren, aldus Tanghe. Het tempo waarin de technologie in de 600 IMAX-zalen geïmplementeerd zal worden, “hangt af van IMAX”, klinkt het.

Op 30 september 2011 waren er 583 IMAX-bioscopen (441 commerciële multiplexbioscopen, 23 commerciële cinema’s en 119 institutionele filmtheaters) in 48 verschillende landen. De meerderheid bevindt zich in de Verenigde Staten en Canada. In België was er een tijdlang een IMAX-zaal op de Brusselse Heizel, maar die is intussen weer gesloten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier