Balta Group wil 84 werknemers ontslaan in Sint-Baafs-Vijve – ploegensysteem wordt aangepast

Redactie KW

Textielgroep Balta wil 84 werknemers ontslaan. Dat heeft de directie bekendgemaakt. De vraag herstelt minder vlug dan verwacht en er is zware concurrentie vanuit de buurlanden en Turkije, zegt Balta. Daarom is een afbouw noodzakelijk van de tewerkstelling in de afdeling in Sint-Baafs-Vijve. In de tuftafdeling in Sint-Baafs-Vijve gaat het om 56 arbeiders en in de weefafdeling in Waregem om 28 werknemers.

LETTERLIJK: Dit is het persbericht dat Balta heeft verspreid:

De Balta Group is in België en Europa de toonaangevende producent van geweven rugs en getuft kamerbreed tapijt, en wil dat ook blijven. Om kostprijsredenen ziet Balta zich verplicht een aantal kwaliteiten te produceren in Turkije. Op deze manier behoudt de groep marktaandeel dat anders definitief verloren zou zijn.

Samen met een trager dan verwacht herstel van de vraag in de belangrijkste afzetmarkten leidt dit tot een verminderde capaciteitsbenutting. Hierdoor ziet Balta zich genoodzaakt om zijn intentie aan te kondigen om op de technische bedrijfseenheid van Sint?Baafs?Vijve/Waregem het personeelseffectief terug te brengen met 84 werknemers (voltijdse equivalenten van arbeidsplaatsen voor arbeiders). Deze vermindering van het effectief betreft vooral de weekendploegen in Balta Industries NV, en is voorzien via een collectief ontslag. De afbouw zal impact hebben op een beperkt aantal afdelingen in de Divisies voor Kamerbreed tapijt en Rugs.

Deze maatregel heeft tot doel de overige arbeidsplaatsen te vrijwaren en de tewerkstellingsgraad bij onze werknemers te verhogen. De directie hoopt het aantal ontslagen te beperken door interne verschuivingen. Alle bestaande vacatures in alle 9 Belgische vestigingen binnen de Balta Group zullen bij voorkeur opengesteld worden voor de betrokken werknemers.

De betrokken Ondernemingsraad is ingelicht en gesprekken met de sociale partners worden zo spoedig mogelijk opgestart.

(ABO)

Meer vanavond in het WTV-nieuws en vrijdag in De Krant Van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier