Bakker Filip maakt kerstetalage uit brood

© HD
Redactie KW

Filip David van bakkerij Stutn & Toartn uit de Diksmuidestraat stak zijn etalage voor de feestdagen in een gezellig en vooral origineel kerstkleedje. De traditionele kerstboom en -stal zijn er, net als de overige versieringen, toepasselijk opgetrokken uit oud brood.

De kerstetalage is niet het eerste broden kunstwerk van bakker Filip David (52). “Creatief bezig zijn zit al altijd in mijn bloed. Ik doe overal indrukken op, hetzij bij een beeldhouwwerk, hetzij gewoon in de natuur. In gedachten ben ik dan al aan het nadenken hoe ik een en ander eventueel kan verwerken in brood. Het is eigenlijk gewoon een verlengstuk van mijn werk als bakker.”

Tijdens Kunstig Slijpe stelde Filip voor het eerst en met succes een aantal van zijn kunstwerken tentoon. “Op de stukken die in mijn etalage liggen krijg ik ook vaak positieve reacties. Als ik merk dat iemand een bepaald werkje mooi vindt, dan geef ik het nadien met plezier cadeau aan die persoon. Ook voor bepaalde gelegenheden maak ik graag iets creatief. Voor de geboorte van iemands kleinkind bijvoorbeeld.”

De basis van alle kunstwerken is uiteraard brood. “Als bakker heb je zowat elke dag brood over. In plaats van alles weg te gooien vind ik het een meerwaarde als ik daar iets creatief mee kan doen. Brood zie ik als mijn bouwmateriaal dat ik elke dag herontdek en leer kennen. Met vallen en opstaan heb ik geleerd hoe ik bepaalde broden of pistolets best bewaar, hoe broos een oud stokbrood is, hoe ik de kunstwerken moet drogen of bakken zonder dat ze breken. Ik evalueer mezelf en de werken elke dag en dat moet ook.”

Filip klinkt vol passie als hij het over zijn hobby heeft. “Mensen vragen me vaak waar ik de tijd vind, want uiteindelijk werk ik toch lange dagen. Maar tijd is eigenlijk gewoon de aandacht die je aan iets wilt besteden en vaak gebruiken mensen het feit dat ze geen tijd hebben als uitvlucht. Uiteraard kan ik er geen uren mee bezig mee, maar meestal weet ik ‘s avonds wel hoe ik iets wil maken omdat ik er in de loop van de dag al in mijn hoofd mee bezig ben.”

Geld wil Filip niet verdienen met zijn creaties. “Ik vind het spijtig dat in onze consumptiemaatschappij vaak enkel voldoening gehaald wordt uit een financiële beloning. Geld onderdrukt de creativiteit en zorgt dat we eigenlijk nooit echt tevreden zijn. Ik ben er gewoon graag mee bezig, daar haal ik mijn voldoening uit.”

En dat bleef niet onopgemerkt: de hele kerstetalage trok de aandacht van een filmploeg. “Er zijn opnames geweest voor Iedereen Beroemd, waar ik in een reportage van 3 minuten mijn werk mag voorstellen. En daarvoor zijn ze hier 4 uur komen filmen”, lacht Filip. De uitzending was op dinsdagavond 24 december te zien.

(HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier