Baggerwerken Spierekanaal starten over goeie maand al

Redactie KW

De lange verwachte baggerwerken aan het Spierekanaal starten in juni. Dat bleek tijdens de voorstelling van het grensoverschrijdende project O CANAL in Spiere-Helkijn. De grensgemeente wil samen met de Waalse buurgemeente Estaimpuis en het Noord-Franse Leers van de rivier een toeristische troef maken. Maar daarvoor is het uitbaggeren van het Spierekanaal noodzakelijk.

Het Spierekanaal is de verbinding tussen de Deule in Noord-Frankrijk en de Schelde. Het uitbaggeren moet deze waterweg weer bevaarbaar maken. Op het Frans grondgebied is dat al gebeurd. Het dossier voor de uitdieping van het Waals gedeelte sleept al jaren aan. Maar er komt nu eindelijk schot in de zaak.

“Blijkbaar zou er op vandaag toch wel een akkoord zijn tussen Frankrijk en Wallonië waarbij ze allebei 1,5 miljoen euro op zich nemen om te baggeren en de baggerspecie in Wallonië te deponeren,” zegt schepen van Leefmilieu Rik Vandevenne van Spiere-Helkijn.

Intussen blijven ze in Spiere-Helkijn niet bij de pakken zitten. De plannen werden tijdens een boottocht op de Bovenschelde uit de doeken gedaan. Er komt een gezamenlijke speelpleinwerking, een toeristische fietsroute en verder is er nog een poëzieroute gepland langs het kanaal. O CANAL is een voorbeeld van samenwerking tussen 3 gewesten: Nord-Pas de Calais, Wallonië en Vlaanderen.

“Wat we hier van plan zijn op dit kanaal is een internationale referentie,” zegt Slimane Tir van de Espace Naturel Lille Métropole. “Wat mij betreft moet ik straks in september naar Rochester in de States om daar uit te leggen wat wij hier doen. Europa steunt en het is nu een internationaal voorbeeld.”

Spiere-Helkijn hoopt tegen volgende zomer de opening van het uitgebaggerde kanaal te vieren.

((jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier