Baggeraars kanaal Ieper-IJzer vinden dagelijks tiental stuks munitie

Redactie KW

Baggeraars van het kanaal Ieper-IJzer in Ieper halen iedere dag een tiental stuks munitie naar boven. Sinds 20 oktober werden de baggerwerken terug opgestart, nadat ze in juni van dit jaar moesten stilgelegd worden omdat onverwacht munitie werd gevonden. Dat zegt Waterwegen en Zeekanaal, de beheerder van het kanaal, vrijdag in een persbericht.

De baggerwerken, die zowel in Ieper als in Houthulst plaatsvinden, moeten het kanaal opnieuw toegankelijk maken voor de scheepvaart. In de streek is het niet ongebruikelijk dat munitie wordt gevonden. Maar omdat sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog het kanaal verschillende keren gebaggerd werd, werd aangenomen dat er geen munitie meer lag.

Nadat de baggeraars 55 stuks munitie bovenhaalden in Ieper sinds begin april werden de werken stilgelegd om het risico in te schatten en om veiligheidsmaatregelen te nemen. “Onderzoek van de kanaalbodem toonde aan dat de bodem op geringe diepte bezaaid ligt met magnetisch materiaal, waarschijnlijk munitie”, zegt Waterwegen en Zeekanaal.

“Het baggermaterieel werd gepantserd en op de slijkbak werd een zeef geplaatst om het baggerslib te kunnen uitzeven. Twee munitie-experts analyseren het risico van de aangetroffen objecten op de zeef en beveiligen de munitie. Hierbij wordt chemische munitie ingepakt en het explosiegevaar van niet-ontplofte munitie beperkt, bijvoorbeeld door pinnen van handgranaten vast te zetten, in afwachting van de ophaling of neutralisatie ter plaatse door de ontmijningsdienst DOVO.”

Doordat de baggerwerken tijdelijk werden stilgelegd, ondervindt de eerste fase vertraging. Geschat wordt dat ze uiteindelijk afgerond zal zijn in mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier