AZ Sint-Jan in Brugge heeft middelen tekort voor afdeling neonatologie

Redactie KW

De ziekenhuisdienst neonatologie kampt met een tekort aan overheidsmiddelen. Dat werd woensdagochtend verteld in het AZ Sint-Jan in Brugge, waar het probleem op de prematurenafdeling het prangendst is. Het AZ stelde er zijn volledig vernieuwde afdeling voor.

Met een opname van 420 hoog-risico pasgeborenen was een uitbreiding van de dienst van het AZ Sint-Jan Brugge noodzakelijk. Zeker omdat het de enige erkende dienst is in West-Vlaanderen. Die dienst, met de nodige ruimte, is er nu. Het enige wat ontbreekt is personeel.

Middelen voor 15 bedden, soms 30 patiënten

De campus krijgt middelen voor gemiddeld vijftien bedden, maar er zijn pieken tot 30 patiënten per dag. “We moeten zelfs kinderen weigeren”, duidt Luc Cornette, diensthoofd Intensieve Neonatologie. “Het personeelstekort vangen we zelf op, ook financieel.” AZ Sint-Jan zou graag 20 verpleegkundigen meer krijgen, goed voor een kost van bijna anderhalf miljoen euro.

Bouw zelf bekostigd

“We hebben de bouw volledig zelf bekostigd. Het zou mooi zijn dat de overheden bijspringen voor de dienstverlening”, aldus Frank Vandevoorde, voorzitter van de algemene vergadering. Neonatologie vraagt dan ook een herbecijfering op basis van het aantal noodzakelijke bedden, en niet op erkende bedden.”

Het probleem is niet beperkt tot Brugge. Ook de sectie neonatologie van de Vlaamse Vereniging voor kindergeneeskunde steunt de oproep. Brugge hoopt komende zaterdag, op de “werelddag van de te vroeg geborene”, met een symposium hun hulproep kracht bij te zetten. Onder meer Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, zal er kort spreken.

AZ Sint-Jan in Brugge heeft middelen tekort voor afdeling neonatologie

Bekijk hier de reportage

(BELGA)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier