AZ Groeninge in Kortrijk vangt drie zwaargewonden van kettingbotsing op

Redactie KW

AZ Groeninge is een van de vijf ziekenhuizen waar slachtoffers van de kettingbotsing op de A19 werden gebracht. Drie van hen zijn zwaargewond.

AZ Groeninge werd om 9.26 uur op de hoogte gesteld van de ramp op de A19. Toen het provinciaal rampenplan werd afgekondigd, stuurde het Kortrijkse ziekenhuis een MUG en de rampenwagen met in totaal vijf personen ter plaatse. Vrij snel kwam de eerste slachtoffers binnen op de spoedafdeling. “Op de spoedafdeling was het op dat moment niet zo druk en konden we meteen alles op alles zetten om de binnenkomende slachtoffers te verzorgen”, aldus spoedarts Philip Struyve. “We vingen er 18 op van wie er drie zwaargewond zijn. Ze hebben zware schedeltrauma’s en/of gezichtstrauma’s. Twee slachtoffers zijn matig gewond, bij hen gaat het vooral om fracturen. De anderen zijn lichtgewond.”

De slachtoffers die naar Kortrijk werden getransporteerd zijn voornamelijk mensen uit het Ieperse. Er zitten ook een Waregemnaar, twee Menenaars en een Wervikaan bij, net als twee Fransen, een Duitser en een in België wonende Nederlander. “Er wordt bij de triage ter plaatse en het vervoer niet gekeken naar woonplaats, wel naar het aantal slachtoffers dat een ziekenhuis kan opvangen”, aldus hoofdverpleegkundige Geert Gunst van de spoed. “AZ Groeninge zal bij dergelijke rampen in de streek de slachtoffers binnen krijgen die naar de afdeling neurochirurgie moeten.” (AXV)

AZ Groeninge in Kortrijk vangt drie zwaargewonden van kettingbotsing op

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier