AZ Alma erkend als expertisecentrum MS

Redactie KW

Het algemeen ziekenhuis Alma met campussen in Sijsele en Eeklo is door de federale overheid erkend als expertisecentrum voor de behandeling van Multiple Sclerose-patiënten in West- en Oost-Vlaanderen. Het ziekenhuis gaat in de toekomst nauwer samenwerken met de woon- en zorgcentra Sint-Antonius in Grembergen, Mariawende in Beernem en Heilig Hart in Kortrijk.

Algemeen directeur Rudy Maertens van AZ Alma noemt de erkenning een speerpunt in de strijd voor een betere zorg voor MS. “Ditmaal geen nieuw hoogtechnologisch apparaat maar gewoon een betere omkadering op het gebied van kennis en zorg”, zegt Maertens.

In België leven naar schatting 10.000 personen met de ziekte. MS is een ongeneeslijke chronische degeneratieve ontstekingsziekte van het centraal zenuwstelsel. Elk jaar groeit de populatie MS-patiënten met 450 nieuwe personen. Door nieuwe diagnosetechnieken kan de zieke op steeds jongere leeftijd worden opgespoord. Ze duikt meestal op bij mensen tussen 20 en 40 jaar.

“In Sijsele is de behandeling van MS al decennia lang één van de kernpunten”, zegt neuroloog Danny Decoo. “We stelden bij de behandeling vast dat er geen oplossing bestond voor mensen met MS die hulpbehoevend zijn en verzorging nodig hebben. De mensen belanden vaak al op jonge leeftijd in een woon- en zorgcentrum zonder opgeleid personeel. Door de erkenning van de zorgnetwerken kunnen we nu wel voor aangepaste hulp zorgen.”

De drie woon- en zorgcentra uit het netwerk kunnen voortaan beroep doen op de expertise van AZ Alma.

Naast AZ Alma zijn ook het MS-centrum in Melsbroek (Brabant), het Revalidatie- en MS-centrum in Overpelt (Limburg), het Revalidatie, woon- en zorgcentrum De Mick in Brasschaat (Antwerpen) erkend in Vlaanderen. Elk van deze netwerken krijgt ondersteuning voor 30 bedden. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier