Automobilist en 5 wielertoeristen schuiven schuld voor vechtpartij naar elkaar door

Redactie KW

Voor de Brugse correctionele rechtbank is woensdag de zaak van een vechtpartij langs een jaagpad in Oudenburg behandeld.

Op 27 juni 2012 kruiste Jonas D. met zijn wagen een groep wielertoeristen langs het kanaal Brugge-Oostende. Het kwam tot een handgemeen. De juiste aanleiding blijft vaag. Volgens de wielertoeristen reed de jongeman te snel in het midden van het jaagpad. Hij zou hen ook uitgescholden hebben. In het daaropvolgende handgemeen kreeg de Oudenburgenaar enkele stevige klappen te verwerken. Jonas D. beweert ook dat ze zijn sleutels en een alternator in de vaart kieperden.

Onweerstaanbare dwang

Jo Muylle, de advocaat van de automobilist, riep in zijn pleidooi de onweerstaanbare dwang in. Zijn cliënt was buiten zichzelf toen hij de agressieve wielertoeristen van zich af probeerde te slaan. Ondergeschikt vroeg meester Muylle ook op basis van de wettige zelfverdediging de vrijspraak.

Uitgelokt

Ook de wielertoeristen beweren dat ze handelden uit wettige zelfverdediging en dat ze uitgelokt werden. Volgens hen dreigde D. de fietsers aan te rijden. Hij zou ook zelf de alternator gepakt hebben om klappen uit te delen aan de wielertoeristen. Michiel P. (70) betwistte als enige zijn schuld niet. De man geeft toe dat hij na de eigenlijke vechtpartij een duw en een klets gaf aan de autobestuurder. Zijn advocaat Hugo Dekeyzer vroeg om zijn cliënt strafopschorting te geven.

De rechter velt een vonnis op 15 januari.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier