Automatisering zorgt voor zelfbedieningsysteem in openbare bibliotheek

Redactie KW

De afgelopen maanden werd in de openbare bibliotheek intensief gewerkt aan de invoering van RFID, een ingenieus systeem waarmee inleveren en meenemen van boeken volautomatisch verloopt door middel van een innamekast en een zelfuitleenbalie. En het personeel ? Dat staat meer dan voorheen ter beschikking van de bezoekers.

Drie maanden zijn we bezig geweest met het klaarstomen van al onze boeken”, legt bibliothecaris Ann Stul uit. „Elk werk kreeg een unieke chip, een RFID-label inclusief diefstalbeveiliging, waarop het systeem draait. Lever je een boek in, dan plaats je het in de innamekast. Die leest door middel van de Radio Frequency Identification alle info af en zet die op het scherm waarop de bezoeker de registratie kan aflezen.”

Door de invoering van een zelfbedieningsysteem, krijgt het bibpersoneel een andere rol: „Toen de bezoekers vroeger een vraag wilden stellen aan de persoon achter de balie, zeiden die : ‘sorry dat ik stoor’. Nu zullen de personeelsleden even vaak vóór de balie te vinden zijn en gewoon als aanspreekpunt fungeren.” (ART)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 3 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier