Authentieke brieven en logboeken teruggevonden in Mercator

Bij de restauratie van het schip Mercator zijn authentieke brieven en logboeken teruggevonden.
Redactie KW

Bij de restauratie van het schip Mercator zijn authentieke brieven en logboeken teruggevonden. Zo waren er nog fragmenten aan boord die verwijzen naar de overbrenging van het lichaam van Pater Damiaan naar ons land. De stukken zijn nu officieel overgedragen aan het Rijksarchief.

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar tientallen jaren lang had de Mercator een waardevol archief aan boord. Pas bij de restauratie van het schip, dat sinds kort weer op zijn vertrouwde plaats in Oostende ligt, kwamen de archiefstukken naar boven. De gevonden documenten dateren zaten in een zijberging, een zogenaamde side-pocket.

“Er was heel wat in die side pocket opgestapeld, en het is bij het weghalen van die inhoud dat men die documenten heeft gevonden. Het gaat over vier meter documenten, dus dat is een redelijke hoeveelheid die daarachter zat verstopt”, zegt Peter Leeuwerck, coördinator van de restauratie van Mercator.

De archiefstukken dateren van de periode 1928 tot 1961, en bevatten de plannen voor de bouw van de Mercator, de leerlingen op het schip én een verslag van alle vaarten. Dus ook de overbrenging van het lichaam van pater Damiaan naar ons land.

Er was al een klein archief over de Mercator, maar tot voor kort wist niemand van het bestaan af van wat nu is gevonden. De twee archiefdelen worden nu samengevoegd.

Vlaams minister-president Kris Peeters overhandigde vanmiddag de archiefstukken aan het federaal rijksarchief. Pater Damiaan wordt op 11 oktober heilig verklaard. Deze vondst is daarom brandend actueel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier