Auchan bestaat vijftig jaar en breidt uit

Redactie KW

Auchan bestaat vijftig jaar en dat wordt ook in de geboorteplaats Roncq gevierd. De groep Auchan heeft intussen 1.307 hyper- en supermarkten in twaalf landen. Maar het begon allemaal vijftig jaar geleden, net over de grens in Roncq. En daar kennen ze maar al te goed de West-Vlamingen, die er massaal water en wijn inslaan. Auchan heeft trouwens plannen, want de hypermarkt in Roncq wordt groter.

Jaarlijks krijgt het ‘centre commercial’ in Roncq zo’n zeven miljoen bezoekers over de vloer. Vijftien tot twintig procent van hen zijn Belgen, of iets tussen de 1 en de 1,4 miljoen. En ze houden van de Belgen daar in Roncq. Dat zie je aan de tweetalige verwelkoming en de ‘Porte des Flandres’ zoals een van de ingangspoorten heet. En straks opent het prestigieuze ‘Promenade de Flandre’, een retail park met 45.000 m² commerciële ruimte, waar je alles voor de inrichting van je woning moet vinden.

Dat de Belgen er welkom zijn is ook logisch.

Directeur Eric Moerman : „Van de wijn in onze winkel in Roncq wordt 25% door Belgen gekocht.”

„Belgen vinden hier producten die ze in Vlaanderen niet vinden. Er is daar ook geen traditie van hypermarkten. Veel Vlamingen maken er een echte uitstap van en nemen de tijd om hier eens te winkelen”, weet Eric Moerman uit onderzoek. Bij de opening van de Europese grenzen en de invoering van de euro in 2002 werd alles nog een stuk gemakkelijker voor de Vlamingen.

Uitbreiding

Nog in 2011 moet de realisatie van de ‘Promenade de Flandre’ trouwens een feit zijn. De ‘Promenade de Flandre’ komt naast het huidige ‘centre commercial’. Het betreft een terrein van 60.000 m² met 45.000 m² commerciële oppervlakte. Ter vergelijking, de huidige Auchan-hypermarkt in Roncq is 14.430 m². Het wordt een sterk staaltje van innovatieve architectuur van Jean-Michel Wilmotte, waarbij de winkelgalerij overloopt in de natuur. Binnen wordt als het ware buiten en omgekeerd.

(MVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Kortrijks Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier