Attakwa moskee zoekt geschikte nieuwe locatie en geld

Redactie KW

De Attakwa moskee in Kortrijk barst uit z’n voegen en is samen met de stad op zoek naar een oplossing. De grote opkomst zorgt vooral op vrijdag en bijvoorbeeld tijdens de ramadan voor overlast. Maar volgens de moslimgemeenschap ontbreekt het aan een geschikte plaats en vooral ook centen om te verhuizen.

Enkele honderden moslims komen op vrijdag bidden in de Attakwa moskee in de Stasegemsestraat in Kortrijk. En soms zijn het er nog veel meer. “Er zijn 2000 tot 3000 moslims in Kortrijk. Op vrijdag komen er tot 600 naar de moskee. Bij feesten zijn dat er soms 1000 en tijdens de ramadan tot 2500. Dat komt vooral omdat er maar één moskee in Kortrijk is”, legt Lahcen Khltent, van de moskee.

En verhuis dringt zich op. De moslimgemeenschap heeft iets verderop een terrein op het oog, maar het zou industriegrond zijn en er is nog een probleem. “We hebben de stad en de Kortrijkse bevolking nodig om ons te helpen een plaats te vinden en om ons moreel te steunen. Maar vooral ook om te helpen financieren. Er zijn hier heel wat werklozen, ouderen en zieken. Het kost veel en we vragen de stad om ons ook financieel te helpen”.

Meningsverschillen

Volgens de stad ligt het probleem elders. “De moslimgemeenschap zit niet op één lijn en dat moet eerst opgelost worden. Eerst moeten de verschillende islamgroepen elkaar vinden en samen tot één globale visie komen over welke moskee ze wensen”, zegt schepen Santy. “Naarmate de achtergrond zijn er immers meningsverschillen”.

De Attakwa moskee bestaat al meer dan 15 jaar, maar slaagde er niet in enkele jaren geleden erkend te worden. De moskee krijgt dan ook geen subsidies.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Attakwa moskee zoekt geschikte nieuwe locatie en geld

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier