Assisenzaak Van Neder (Kortemark) : “Geen doodslag, maar moord”

© BELGA
Redactie KW

“Dit is niet het verhaal van de brave huisvader die gedomineerd en bedrogen werd door zijn echtgenote. Het is het verhaal van een ziekelijk jaloerse man van wie de vrouw eindelijk de moed had bijeengeraapt om weg te gaan”, aldus de advocaten van de familie van Caroline Van Laethem. De advocaten spraken donderdagnamiddag voor het hof van assisen in Brugge dan ook van voorbedachtheid. Volgens hen gaat het om moord.

Bart Van Neder bracht in de nacht van 25 op 26 juli 2009 zijn echtgenote met 139 steken van een briefopener om het leven. Ze had hem laten weten dat ze een nieuwe vriend had en een einde wilde maken aan het huwelijk.

Volgens advocate Veronique Ghys is de beschuldigde inderdaad een man die vriendelijk en behulpzaam kon zijn. In relaties echter, zo greep ze terug naar de getuigenissen en het verslag van de psychiaters, gedraagt hij zich anders. “Jaloers, agressief, een leugenaar : anders kan je hem niet bestempelen”, aldus de advocate. De omgebrachte cafébazin werd maniakaal gecontroleerd door Van Neder, die haar soms om de paar minuten opbelde. Enkele dagen voor haar dood informeerde hij nog naar een GPS-trackingsysteem dat hij wilde installeren in de wagen van zijn echtgenote.”

“Hij heeft haar vermoord omdat ze voor een andere man had gekozen, en voor het geld. De goudmijn die café In De Welkom in Kortemark was, dreigde op te drogen toen Caroline Van Laethem zou vertrekken.”

Voorbedachtheid

Van Neder staat voor het hof op beschuldiging van doodslag, maar de burgerlijke partij is overtuigd van de voorbedachtheid. Hij had al enkele keren aan kennissen gezegd dat hij Caroline zou vermoorden als ze hem zou verlaten

Het moordwapen zou de man doelbewust hebben meegenomen, en dus niet gevonden hebben tijdens de discussie met zijn vrouw.

Vandaag vrijdag is het de beurt aan het openbaar ministerie en de verdediging. Een arrest wordt vrijdag nog verwacht.

(Belga, foto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier