Assisenzaak: John Elisa is gevaar voor de maatschappij

Redactie KW

Op het assisenproces tegen John Elisa zijn de laatste getuigen aan het woord gekomen, onder wie de gerechtspsychiater. Volgens diens bevindingen is Elisa toerekeningsvatbaar, maar is hij wel een gevaar voor de maatschappij en zijn wraakacties niet uitgesloten.

John Elisa (50), een Belg van Nigeriaanse afkomst, kon het niet verkroppen dat zijn vrouw Nathalie Vosselman na bijna 17 jaar huwelijk wou scheiden. In de nacht van 29 op 30 mei 2005 stak hij haar neer in hun slaapkamer in Oostende. Gerechtspsychiater Hans Hellebuyck, die als getuige aan het woord kwam, besloot dat John Elisa toerekeningsvatbaar is. Volgens hem is hij zwakbegaafd, maar zeker niet mentaal gehandicapt.

Volgens dokter Hellebuyck heeft Elisa een hoogwaardig zelfbeeld en is hij bezitterig, jaloers en dominant. Hij verklaart de feiten als een intense narcistische reactie op de afwijzing door zijn vrouw. Op het moment van de feiten zou hij goed beseft hebben wat hij deed. Nog volgens de psychiater heeft Elisa geen schuldgevoel en zijn zijn spijtbetuigingen niet oprecht. “Wraakacties tegenover zijn kinderen sluit ik niet uit”, luidde het. Woensdagnamiddag pleiten de advocaten van de burgerlijke partijen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier