Assisenzaak Cuypers : “Ze heeft me 10 jaar voor de zot gehouden in bed”

© BELGA
Redactie KW

Yves Cuypers (49) heeft niet het achterste van zijn tong laten zien tijdens het verhoor door assisenvoorzitter Willem De Pauw.

De beschuldigde wilde niet vertellen over het gesprek dat hij met Erika Spaan (48) had vlak voor hij op 18 maart 2010 haar keel doorsneed. De man gaf enkel aan dat het met seksuele problemen te maken had. “Ik wou met haar spreken.” Dat is wat Yves Cuypers vertelt over de reden van zijn bezoek aan zijn echtgenote in Diksmuide. Hij kon niet uitleggen waarom hij dan gewapend was met drie messen, een hamer en een pistool. De beschuldigde gaf wel toe dat hij Erika Spaan wilde dwingen om met hem te spreken. Daarom glipte hij de garage binnen terwijl de garagepoort al aan het dichtgaan was.

“Voor mij en de kinderen te gevoelig”

Cuypers houdt vol dat hij zijn echtgenote niet onmiddellijk van het leven heeft beroofd. Over de inhoud van hun gesprek wil hij weinig zeggen. “Ik kan dat niet zeggen, want dat is voor mij en voor de kinderen te gevoelig. Dat is tussen mij en mijn vrouw. Maar het heeft te maken met het eerste weekend dat we elkaar zagen, in 2001.” De voorzitter waarschuwde de beschuldigde dat het bewuste gesprek als een mist boven het proces zou blijven zweven. “Ze heeft me tien jaar voor de zot gehouden in bed, ik kan er niet over praten.”

Stroken niet met beweringen in dossier

De eigenlijke aanleiding voor de messteken in de hals was de reactie van Erika Spaan. Maar dat antwoord hield hij voor zich. De versie van Cuypers staat haaks op de akte van beschuldiging. Volgens procureur-generaal Trypsteen was er duidelijk sprake van een voorbedachte moord. Ook Jef Vermassen, advocaat van de vier dochters van het slachtoffer, merkte op dat de verklaringen van Cuypers niet stroken met zijn beweringen in het dossier.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier